top of page

Nuo kada kūdikiui galima duoti džiovintų vaisių?

Džiovinti vaisiai, jų tarpe ir razinos dažnai išskiriami kaip vieni produktų, kurių negalima duoti vaikams iki vienerių metų dėl jų pavojaus paspringti.

Tiesa ta, kad 2010 m. Amerikos Pediatrų draugija razinas išbraukė iš maisto produktų sukeliančių pavojų užspringti sąrašo, nes nebuvo užfiksuotas nė vienas užspringimo atvejis. Razinas su kūdikių galima pradėti pažindinti nuo tada, kai kūdikis pasiruošęs kietam maistui. Metas, kai mažylis nespringdamas ir nesiraukydamas valgo rupesnes košes ar daržovių tyres su gabaliukais, gerai juos sukramto ir neturi virškinimo bėdų rodo, kad mažylis pasirengęs pirštais ragauti kietesnio maisto (apie 8-9 gyvenimo mėnesį).

Kūdikiui taip pat galima pasiūlyti džiovintas spanguoles, mėlynes, serbentus, o kitus džiovintus vaisius reiktų pjaustyti razinos dydžio gabalėliais.

Pasak gydytojų, kūdikiui ir vaikui razinas galima valgyti tik tuo atveju, jei jis neturi alergijos, nėra tuštinimosi problemų ir jau valgo papildomą maistą.

Prieš duodami džiovintų vaisių: pirmiausia juos nuplaukite ir apliekite karštu vandeniu. Tik tuomet duokite vaikučiui.

Beje, kaip ir su bet kuriuo kitu maistu, kūdikį vistiek reikia stebėti, jog būtų užkirstas pavojus užspringti. Pripažinkime, jog vaikai neeilinių gabumų sutvėrimai galintys užspringti bet kuo, ypač išbandantys savo burnos tūrį (na, kiek gi joje telpa).

Džiovintus vaisius sveika naudinga valgyti dėl jose esančios ląstelienos, kuri svarbi virškinimui, tačiau neverta pamiršti ir to, jog dėl didelio cukraus kiekio ir didesnio nei šviežių vaisių kaloringumo džiovinti vaisiai priskiriami saldumynams, kurie sukelia dantų ėduonį.



Šaltiniai:

  1. AAP. 2015. Choking prevention. American Academy of Pediatrics. https://www.healthychildren.org/English/health-issues/injuries-emergencies/Pages/Choking-Prevention.aspx

  2. AAP. 2012. Starting solid foods. American Academy of Pediatrics. https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/feeding-nutrition/Pages/Switching-To-Solid-Foods.aspx

  3. Nemours Foundation. 2015. Finger foods for babies. http://kidshealth.org/en/parents/finger-foods.html

  4. Mamyčių klubas. 2012. Ar tavo vaikas mėgsta razinas.https://mamyciuklubas.lt/vaikas/ar-tavo-vaikas-megsta-razinas-18777/


109 views

Recent Posts

See All
bottom of page