top of page

Rudųjų ir baltųjų ryžių košė su žirneliais ir ciberžole (nuo 11 mėn)

Updated: May 5, 2020


Baltieji ryžiai dažnai linksniuojami kaip vieni nesveikiausių ryžių. Dažniausiai teigiama, kad baltieji ryžiai didina riziką susirgti diabetu, hipertonija, ateroskleroze, širdies ir kraujagyslių ligomis ir t.t. Bėda tema, jog baltieji ryžiai pasižymi švelniu skoniu, ilgu galiojimu ir išverda kur kas greičiau nei jų nepadoroti rudieji ryžiai. Pastarieji dėl mums neįprasto skonio, kietumo tikrai nėra mėgstami vaikų. O jei vaikui neskanu, tai jis ir nevalgys. Ir neįtikins jo žodžiai, kad nevalyti, rudieji, raudonieji ryžiai ryžiai pasižymi dideliu žmogaus organizmui naudingų medžiagų kiekiu. Juose daug cinko, B grupės vitaminų, kurie padeda išsaugoti stiprius plaukus ir nagus, bei su raukšlėmis kovojančio vitamino E. Tuo tarpu baltieji ryžiai yra tik angliavandenių šaltinis... Neįtikino šie žodžiai ir manęs, nes baltųjų ryžių vis dar galima rasti ir mano virtuvėje (ne, tiek jau daug jie tų kalorijų turi, jog būtų būtina jų atsisakyti, ypač vaikams).

Tiesa, baltus ryžius stengiuosi maišyti su laukiniais, rudaisiais ar raudonaisiais ryžiais. Po mažą šaukštelį nepadorotų ryžių nuo 10 mėnesio įdėdavau ir į mažylio ryžių košę. Laikausi nuomonės, jog prie sveikų produktų reikia pratinti nuo mažų dienų.

Taigi, šią košę verta pabandyti visiems mažyliams ir jų mamoms. O gaminant vyresniems vaikams įprastus ryžių patiekalus, po truputį nepadorotų ryžių įmaišykite ir ten.


Tegyvuoja baltųjų ir nepadorotų ryžių draugystė!


Na, o šiai košei reikės:

50 g (ryžių mikso)

150 ml vandens

sauja žirnelių

1/3 šaukštelio ciberžolės


Prieš gaminant ryžius juos nuplaukite, kai kuriais atvejais ryžius galima ir keletą valandų pamirkyti. Kuo jaunesnis mažylis, tuo mažiau dėkite neapdorotų ryžių (jie virškinami sunkiau). Pradėkite nuo 1 šaukštelio.

Į verdantį vandenį suberkite ryžius ir nustatę silpną kaitrą virkite 20 minučių. Į kitą puodą verdančio vandens suberkite šviežius ar šaldytus žirnelius ir ant silpnos ugnies virkite 7-10 min. Išvirtus ryžius sutrinkite, įdėkite ciberžolės, žirnelius ir išmaišykite. Košę taip pat galima pagardinti sviestu ar aliejumi. Ryžių galima ir netrinti.


24 views

Recent Posts

See All
bottom of page